Családi házunk a Megyercsi utcában
Diavetítés
Nagyítás
Teljes képernyő
Normál képernyő

Családi házunk a Megyercsi utcában

Koronczi Dezsőné sz. Bihary Jolán ↗
A fotó tulajdonosa:
Koronczi Dezsőné sz. Bihary Jolán ↗
sz. 1933. Komárom; ny. könyvelő, presbiter, 1989. után a Protestáns Nőegylet vezetőségi tagja, a diakóniai munkát – főleg idősgondozást – végző komáromi Élő Víz pénzalap létrehozója.
Ez a szülői ház a Megyercsi utcában. Itt született a nagyapám, az édesapám, és itt születtem én is. Az édesapám áll a ház előtt, ahol fodrászüzletet nyitott. A házunkat 1945-ben, a háború vége előtt egy nappal lebombázták. Anyukám meg a nagynéném és én aznap nem voltunk otthon, mert petróleumot osztottak. Édesapám elment valamit intézni, és senki más nem volt a házban, csak az édesapám testvére. A házunk közepe kapta a bombát, az eleje előredőlt, a háta hátrafelé dőlt. A dunyha fent volt a diófa tetején, arról ott hetekig, hónapokig „hullott a hó”. Az udvaron volt egy nagy fa, és ott a fán lógtak az én játékaim. Hatalmas szerencséje volt a nagybácsimnak: ő a két ajtó között állt, amikor kapta a bombát a ház, és az ajtóragasztóval [ajtófélfával] repült, dőlt el, de az ajtók felfogták a gerendákat és a téglákat.
#19. század második fele#1910-es évek#1910-es évek első fele#1910-es évek második fele#1920-as évek első fele#1920-as évek második fele#1930-as évek első fele#1930-as évek második fele#1940-es évek#1940-es évek első fele#1940-es évek második fele#1950-es évek#1950-es évek első fele#1950-es évek második fele#1960-as évek#1960-as évek első fele#1970-es évek második fele#1980-as évek első fele#1990-es évek első fele#1990-es évek második fele#2000-es évek első fele#2000-es évek második fele#2010-es évek első fele#beiktatás#belmisszió#bibliakör#bizonyítvány#család#csoportkép#dokumentum#ébredési mozgalom#egyetem#egyházmegyei közgyűlés#elemi iskola#eljegyzés#első világháború#emigráció#emléktábla#érettségi#érettségi találkozó#esküvő#esperes#evangélikus#felhívás#gimnázium#gondnok#gyászjelentés#gyermekek#gyermekfoglalkozás#gyermekkor#gyülekezet#gyülekezeti kirándulás#házaspár#házastárs#helytörténet#hittan#ifjúsági munka#igazolvány#istentisztelet#katolikus legényegylet#katonaság#keresztelő#kinevezés#kirándulás#kitelepítés#kitüntetés#kollégium#konferencia#konfirmáció#könyv#koszorúzás#külmisszió#kulturális tevékenység#lelkész#lelkész beiktatás#lelkészcsalád#lelkészértekezlet#lelkészfeleség#lelkészházaspár#magyar világ#második világháború#megemlékezés#munka#múzeum#nagyszülők#népviselet#nőszövetség#nyilatkozat#oklevél#osztálytársak#óvoda#pápa#parókia#portré#presbitérium#püspök#református gimnázium#Református Kollégium#segédlelkész#sport#szülőház#szülők#tanárok#tanító#temetés#temető#templombelső#templomépület#teológia#teológiai akadémia#teológiai fakultás#teológiai tanárok#testvérek#továbbképzés#unokák#vasárnapi iskola